Broilerin kulutus uuteen ennätykseen – siipikarjanliha erinomainen valkuaisen lähde

Viime vuonna Suomessa syötiin broilerin lihaa enemmän kuin koskaan. TNS Gallup Elintarviketieto Oy:n tietojen mukaan kulutus oli 96,2 milj. kg luulliseksi muutettuna (+5 %). Kulutus on kasvanut 15 % viimeisen viiden vuoden aikana ja yli kaksinkertaistunut vuodesta 1995 lähtien. Kulutuksen ennakoidaan jatkavan kasvuaan (+4 %) tänäkin vuonna.

Siipikarjanlihan menestykseen on monta syytä ja yksi niistä on terveellisyys. Siipikarjanliha on vähärasvaista. Viime kuussa Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi uudet ravitsemussuositukset. Ruokakolmiossa siipikarjanlihan syömistä suositellaan yhtä lailla kuin kalan. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa siipikarjanlihan syömistä hyvänä proteiinin lähteenä.

Suomalainen siipikarjanliha on myös turvallista. Eläintautien torjuntayhdistyksen keräämien tietojen mukaan yhtäkään suomalaista broileria ei ole lääkitty antibiooteilla viimeisen kolmen vuoden aikana.  Esimerkiksi saksalaisessa maatalousmaakunnassa Nordrhein-Westfalenissa  peräti 91,6 % broilereista lääkittiin vuonna 2012. Tällä on erityisen suuri merkitys kansanterveyden kannalta, sillä eläinlääkintään käytetyt antibiootit ovat merkittävä lääkeresistenssin aiheuttaja.

Siipikarjanliha on maukasta ja siitä on helppo valmistaa ravitsevaa kotiruokaa. Suomalainen ruokateollisuus onkin onnistunut tuotteistuksessaan ja meillä on kaupassa saatavilla perheiden tarpeisiin sopivia tuotteita. Siipikarjanliha sopii sekä arkeen että juhlaan. Esimerkiksi broilerpasta sopii hyvin arkiruoaksi ja mehukkaat rintafileet herkkupöytään viikonloppuna.

—-

Suomessa siipikarjanlihan tuotanto on maailman korkeatasoisinta. Broilerikasvattamot täytetään ja tyhjennetään aina yhdellä kertaa. Suomessa rehujen laatua valvotaan esimerkiksi salmonellan varalta tiukemmin kuin missään muussa maassa ja tuotanto on tarkasti kytköksissä teurastamoiden laadunvalvontaan.

Suomalainen siipikarja kasvatetaan perheviljelmillä ja tuotanto on nykyaikaista. Kaikki broilerit ja kalkkunat kasvatetaan vapaana lattialla kuivikkeiden päällä. Tuotanto on tasapainossa ympäristönsä kanssa ja kaikki syntyvä lanta levitetään omille tai naapureiden pelloille, joilla kasvatetaan viljaa ruoantuotantoa varten. Ravinteet kierrätetään tarkasti takaisin ruokaketjuun.

This entry was posted in MTT. Bookmark the permalink.