Siipikarja suojattava keväällä

Broilerin kasvatus

Kuvaoikeudet: Suomen Broileryhdistys ry

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, että siipikarja on suojattava kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin kevätmuuton aikaan. Tarkoituksena on estää lintuinfluenssatartunnat. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaisesti siipikarja on joko pidettävä sisätiloissa tai sen ulkoilualue on suojattava esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla maaliskuun alusta toukokuun loppuun saakka. 

”Suojauksella halutaan estää lintuinfluenssan leviäminen siipikarjaan, mutta se suojaa lintuja myös muilta tarttuvilta taudeilta, kuten Newcastlen taudilta tai salmonellalta”, sanoo ylitarkastaja Tiia Tuupanen Evirasta.

Jos siipikarjaa ei laiteta sisätiloihin, omistajan on ilmoitettava asiasta paikalliselle kunnaneläinlääkärille.

Suojausmääräykset eivät koske viestikyyhkysten vapaalentoja, eläintarhoja ja pysyviä eläinnäyttelyitä.

Ilmoita oireista heti

Lintuinfluenssan varhainen toteaminen ja leviämisen estäminen on tärkeää, sillä jo puhjenneeseen tautiin ei ole hoitoa.

Omistajan tai hoitajan on ilmoitettava heti kunnan- tai läänineläinlääkärille, jos hän havaitsee linnuissaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon väheneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta tilalla. Tarvittaessa eläinlääkäri lähettää näytteitä tutkittaviksi Eviraan.

Lintuinfluenssaa esiintyy myös Euroopassa

Linnuissa esiintyy edelleen korkeapatogeenisia eli voimakkaita oireita aiheuttavia influenssaviruskantoja eri puolilla maailmaa. Italiassa todettiin syksyllä 2013 korkeapatogeeninen H7N7-tyypin lintuinfluenssa kuudella siipikarjatilalla. Lisäksi siipikarjan tautitapauksista ilmoitettiin samana vuonna muun muassa Aasiassa ja Australiassa. Suomessa ei ole koskaan löydetty korkeapatogeenista lintuinfluenssaa.

Matalapatogeenisiä eli linnuille vähäisiä oireita aiheuttavia viruksia on havaittu useissa Euroopan maissa sekä luonnonvaraisissa linnuissa että siipikarjassa. Matalapatogeeninen virus voi toisinaan muuntua vakavampaa tautia aiheuttavaksi.

Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa sekä matalapatogeeninen H5- tai H7-tyyppi siipikarjalla luokitellaan helposti leviäväksi eläintaudiksi. Vastustustoimenpiteenä siipikarjatila saneerataan ja siipikarjan sekä siitä saatavien tuotteiden kuljetusta rajoitetaan tilan lähialueella.

Newcastlen tautia todettiin Suomessa viimeksi syyskuussa 2013 harrastekyyhkysissä. Siipikarjan ja lemmikkilintujen tautisuojauksesta on siten hyvä huolehtia myös muina vuodenaikoina.

Lisää tietoa lintuinfluenssasta

MMM:n asetus 81/2011 lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi

This entry was posted in Yleiset uutiset. Bookmark the permalink.