EU:n luomuasetuksen käsittely jatkuu ensi vuoden maatalousneuvostoissa

Eilen maanantaina kokoontuneessa EU:n maatalous- ja kalastusneuvostossa käsitteltiin puheenjohtajamaa Italian esittelemiä poliittisia suuntaviivoja EU:n luomuasetuksen uudistamisesta. Asiantuntijat ja ministerit ovat työskennelleet tiiviisti asetuksen parissa koko syksyn. Vaikka ehdotus on edennyt monissa kohdin Suomen haluamaan suuntaan, suhtautui maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo, yhdessä useiden muiden maatalousministerien kanssa, kriittisesti ehdotukseen. Asian käsittely jatkuu ensi keväänä Latvian puheenjohtajakaudella.

– Luomusektori on Suomelle erittäin tärkeä. Haluamme lainsäädäntöä, joka edistää alan toimintaedellytyksiä eikä vaikeuta sektorin kasvua, ministeri Orpo toteaa.

Neuvostossa käytiin keskustelu myös maitosektorin tulevaisuusnäkymistä. Ministeri Orpo ilmaisi olevansa valmis harkitsemaan kaikkia mahdollisia toimia, joilla markkinatasapainoa voidaan ylläpitää kiintiöjärjestelmän poistumisenkin jälkeen. Suomelle on erityisen tärkeää ylläpitää pitkällä aikavälillä sekä tuotantoon sidotut tuet että epäsuotuisten alueiden tuet.

Kokous jatkuu tänään tiistaina kalastuskiintiöasioilla. Päätettävänä ovat saaliskiintiöt Koillis-Atlantilla, Pohjanmerellä ja muilla merialueilla. Kiintiöihin lukeutuu myös Suomelle vahvistettava 73 tonnin sillikiintiö Koillis-Atlantin alueelle.

This entry was posted in Luomu. Bookmark the permalink.