Vasikat tarvitsevat kivunlievitystä nupoutuksen yhteydessä

Lehdistötiedote 22.10.2012
Eläinlääketieteellinen tiedekunta

HY: Vasikat tarvitsevat kivunlievitystä nupoutuksen yhteydessä

Vasikoiden hyvinvoinnin varmistamiseksi nupoutus eli sarvien poisto on tehtävä riittävällä taidolla ja luotettavasti toimivilla laitteilla. Huolimattomuus, piittaamattomuus ja virheet voivat tehdä toimenpiteestä eläimelle tuskaisen. Eläinlääketieteellisen tiedekunnan tutkijoiden kokoamassa ensimmäisessä vasikoiden nupoutusoppaassa kuvataan nupoutuksen hyvä toimintatapa, ja kerrotaan tutkimustietoa vasikoiden kivusta ja sen hoidosta.

Nupoutus on kiistatta kivulias vasikalle. Se aiheuttaa nuorelle eläimelle kaksi kolmannen asteen palovammaa, yhden kumpaankin sarvenaiheeseen. Mikäli vasikat nupoutetaan ilman kivunlievitystä, ne yrittävät paeta tilanteesta rimpuilemalla ja lisäksi niiden elimistössä käynnistyy äärimmäisen voimakas kipu- ja stressireaktio useiden tuntien ajaksi nupoutuksen seurauksena. Nupoutuksen aiheuttama jälkikipu kestää ainakin viisi vuorokautta nupoutuksesta ja sirpaloittaa vasikan leporytmin. Pitempikestoisia tutkimuksia kipureaktion kestosta ja vaikutuksista ei toistaiseksi ole olemassa.

Nupoutuksen kivunlievitys
Suositusten mukainen nupoutuksen kivunhoito nupoutuskolvia käytettäessä käsittää eläinlääkärin antaman paikallispuudutuksen, joka tavallisesti tehdään rauhoituksessa, sekä tulehduskipulääkkeen. Paikallispuudutus poistaa kivun nupoutustoimenpiteen aikana ja muutamaksi tunniksi sen jälkeen. Paikallispuudutus vaatii taitoa ja tarkkuutta, joten sen vuoksi vasikat tavallisesti rauhoitetaan. Rauhoitus myös hämää vasikan muistijälkeä, eikä se osaa herättyään liittää paikallispuudutuksessakin stressaavaa nupoutustoimenpidettä paikkaan tai ihmisiin. Tulehduskipulääke tarvita an hoitamaan toimenpiteen aiheuttamaa jälkikipua.

Aina vasikoita ei tarvitse nupouttaa
Nupoutus ei ole aina välttämätön toimenpide, mikäli tuotanto-olosuhteet sallivat sarvellisten eläinten pitämisen tai navetassa on syntymänupoja nautarotuja. Suomessa suuri osa nupoutettavista vasikoista, erityisesti maidontuotannossa, jää edelleen vaille kipulääkitystä. Lähes kaikki lypsykarjatiloille jäävät vasikat nupoutetaan, ja vain hieman yli puolet nupoutavista tuottajista (55%) kutsuu eläinlääkärin lääkitsemään nupoutettavat vasikat kivuttomiksi. Kipulääkityksen käyttö nuppoutettaessa on toistaiseksi hiukan yleisempää vasikkakasvattamoissa (70%) ja emolehmätiloilla (60%). 

Nupoutusopas on saatavilla www.vetmed.helsinki.fi/hyvinvointikeskus/tutkimus/nupoutus.html

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.