Evira puuttui harmaan kylvösiemenen kauppaan vuonna 2014

2015-07-08 11_42_54-markkinavalvonnan_ja_sertifioinnin_raportti_2014.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Tria

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira valvoo siemenkauppaa. Vuonna 2014 valvonnan painopisteenä oli erityisesti sertifioimattoman eli harmaan siemenen kauppa. Kaikki havaitut myynti-ilmoitukset tarkastettiin ja kolmellekymmenelle harmaan siemenen myyjälle annettiin huomautus tai markkinointikielto.

Peltokasvien kylvösiementen ja siemenperunan myynti-ilmoituksia lehdissä ja internetissä oli viime vuotta vähemmän, koska tiloilla riitti omaakin kylvösiementä vuonna 2013 saadun hyvän sadon vuoksi.

Eviran ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) tarkastajat kävivät 391 kertaa valvomassa siemenliikkeitä sekä harmaan siemenen myyjiä. Lukuun sisältyvät myös asiakirjojen tarkastukset. Valvontanäytteitä otettiin 51 siemenerästä, joista kolmannes asetettiin markkinointikieltoon.

Harrastelijoille markkinoiduista sipulin siemenistä otettiin näytteitä, joista tehtiin itävyysanalyysi. Eristä lähes kolmannes ei täyttänyt itävyysvaatimusta ja niille annettiin markkinointikielto. Sipulin minimi-itävyysvaatimus on lajista riippuen 65 – 70 prosenttia ja valvontanäytteiden itävyystulokset vaihtelivat 4 – 96 prosentin välillä.

Kasvukaudella havaittiin, että yhdellä pellavaviljelyksellä kasvoi hukkakauraa, joka oli tullut EU:n sisämarkkinoilta tuodun pellavan kylvösiemenen mukana. Hukkakaura torjuttiin kasvustosta ja loput kylvösiemenestä hävitettiin.

Uusia toimijoita ilmoittautui rekisteriin

Siemenkauppiaiden ja maahantuojien pitää kuulua elinkeinoharjoittajarekisteriin. Valvojat huomasivat, että rekisteriin ilmoittautuminen oli usein jäänyt tekemättä. Valvojien antaman ohjeistuksen jälkeen rekisteriin ilmoittautui 194 uutta toimijaa.

Lopettaneiksi ilmoittautuneita siemenpakkaamoita tarkastettiin

Evira tarkasti myös erityisesti toimintansa lopettaneita siemenpakkaamoita, koska haluttiin varmistaa, etteivät ne enää jatka siemenen pakkaamista.

Lisäksi yhden pakkaamon pakkaamolupa peruttiin kauppaerien jäljitettävyyden, merkitsemisen ja kirjanpidon puutteiden vuoksi.

Siemenkaupan markkinavalvonnan ja sertifioinnin raportti 2014

This entry was posted in Evira. Bookmark the permalink.