Etsi koloradonkuoriaisia myös viimevuotisilta perunapelloilta

koloradoaikuinen_lauri_maenpaa_2

Aikuinen koloradonkuoriainen. Kuva: Lauri Mäenpää

Koloradonkuoriaisia on heinäkuun 2015 loppuun mennessä löytynyt yhdeksästä paikasta Etelä-Karjalasta ja Etelä-Savosta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira korostaa, että nyt on tärkeää tarkkailla sekä viimevuotisia perunalohkoja että tänä vuonna istutettuja kasvustoja.

Koloradonkuoriaisia kulkeutui Kaakkois-Suomeen kesällä 2014. Vuonna 2015 löydetyt kuoriaiset ovat peräisin viime kesänä kulkeutuneista ja talvehtineista yksilöistä. Kesän aikana voi tulla vielä uusiakin kuoriaisia kaakkoisilmavirtausten mukana.

“Nyt on tärkeää tarkastella myös viimevuotisia perunapeltoja, joista kuoriaisia voi nousta esiin, vaikka tänä vuonna perunaa ei olisi istutettukaan maahan”, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen kasvinterveysyksiköstä.

Koloradonkuoriaisten esiintymispaikoilla on ollut kaikkia kuoriaisen kehitysvaiheita eli munia, toukkia ja aikuisia. Tässä vaiheessa kuoriaiset on melko helppo havaita perunakasvustoista, koska kasvustot ovat tasaisen vihreitä. Kuoriaiset on vielä mahdollista hävittää, ennen kuin toukista kehittyvät uuden sukupolven aikuiset kaivautuvat maahan talvehtimaan.

Ilmoita havainnot päivystysnumeroon

Evira kehottaa soittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä
päivystysnumeroon, joka on 040 801 4407 (varmimmin klo 9 – 20, myös viikonloppuisin).

Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa viranomaisten torjuntatoimien onnistumista.

Tunnista aikuinen kuoriainen ja toukka

Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen ja sen keltaisessa selässä on kymmenen mustaa pitkittäisraitaa. Kuoriaisen toukat ovat noin senttimetrin mittaisia ja kuperaselkäisiä. Toukat ovat väriltään oranssinpunertavia ja niiden keskiruumiin kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pisteitä. Toukan pää on musta. Toukat liikkuvat ja syövät perunan lehtiä koko ajan.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhon tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helpommin havaittavia pesäkkeitä. Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta ja esiintymäpaikoista sekä ohjeita tarkkailuun ja toimenpiteisiin: www.evira.fi/koloradonkuoriainen

This entry was posted in Evira. Bookmark the permalink.