Omenakausi hitaasti käyntiin

Omenoiden kypsyminen on muiden viljelykasvien tapaan runsaasta viikosta pariin viikkoon jäljessä tavanomaisesta aikataulusta. Kesälajikkeiden poiminta käynnistyi vasta elokuun loppupuolella Ahvenanmaalla, jossa sato jäi tavanomaista pienemmäksi raakileiden varisemisen vuoksi. Lisäksi aikaisten omenalajikkeiden sokeripitoisuus ja värittyminen jäi tavanomaista heikommaksi rehevästä lehdistöstä ja vähäisestä auringonpaisteesta johtuen.

Syys- ja talvilajikkeiden sato arvioidaan kesälajikkeita paremmaksi. Talvilajikkeiden sadon odotetaan muodostuvan määrältään jopa tavanomaista paremmaksi Ahvenanmaalla. Syyslajikkeiden poiminta on edennyt lähes puoliväliin Varsinais-Suomessa ja Turunmaan saaristossa, mutta Ahvenanmaalla syyslajikkeiden poiminta on aivan alussa. Parhaillaan poimitaan syyslajikkeiden Jaspi, Summerred, Collina, Melba, Discovery ja Raike satoa.  Talvilajikkeiden poiminnan arvioidaan alkavan vasta lokakuun puolella. Ahvenanmaalla on kypsymässä myyntiin myös pieniä eriä päärynää syyskuun puolivälissä.

Kukka- ja parsakaalin sekä rapean keräsalaatin satokauden arvioidaan jatkuvan vielä lokakuulle, sillä myöhäissyksyyn tarkoitetut erät ovat valmistuneet suunniteltua hitaammin viileän kesän vuoksi. Nyt korjattavan vihannessadon laatu on hyvä, mutta määrä on tavanomaista pienempi.

Varastovihannesten korjuu on käynnistymässä hiljalleen. Varastovihannesten sadonkorjuu alkoi sipulin nostolla elokuun lopussa. Porkkanan, punajuuren, lantun, kiinankaalin ja keräkaalin korjuu on käynnistymässä syyskuun lopulla. Varastovihannesten sato on jäämässä tavanomaista pienemmäksi.

This entry was posted in Omenat, Sato. Bookmark the permalink.