Päätöksiä lainaa sisältävistä maatilainvestoinneista ja aloitustuista lokakuun lopulla

ELY-keskukset aloittivat maatalouden investointi- ja aloitustukipäätösten tekemisen syyskuun loppupuolella pelkästään avustusta sisältävistä hakemuksista. Päätöksiä lainoja sisältävistä hakemuksista voidaan tehdä lokakuun lopulla.

Investointi- ja aloitustukien päätöksenteko ei ole sujunut tavoitellussa aikataulussa. Siirtyminen uuteen ohjelmakauteen ja samanaikainen tietojärjestelmän rakentaminen on osoittautunut oletettua vaativammaksi.

Maaseudun kehittämistuet haetaan ja käsitellään sähköisellä Hyrrä-järjestelmällä. Maaseutuvirasto on priorisoinut järjestelmän käyttöönotossa maatalousinvestointien päätöksentekoa, koska näitä investointeja ei saa aloittaa ennen päätöksen saamista.

Sähköiseen hakuun on siirrytty tänä vuonna

Hyrrä-järjestelmällä käsitellään myös neuvojakorvaukset ja Leader-ryhmien toimintaraha. Neuvojat saavat päätöksiä maksuhakemuksistaan marraskuun alussa ja samaan aikaan alkaa myös toimintarahan päätöstenteko. Toimintaraha maksetaan ensi vuoden puolella.

Hakijat ovat voineet tänä vuonna ensimmäistä kertaa hakea maaseudun kehittämistukia sähköisesti. Viranomaiset käsittelevät hakemukset samalla Hyrrä-järjestelmällä, jolla hakijat hakevat tuet. Maaseutuohjelman haut ovat käynnistyneet Suomessa ensimmäisten EU-maiden joukossa ja hakijat ovat ottaneet sähköisen asioinnin hyvin vastaan.

ELY-keskukset neuvovat investointi- ja aloitustukien ja maksujen hakemisessa sekä Hyrrä-järjestelmän käytössä. Maaseudun kehittämistuet rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020, joka on EU:n osarahoittama ohjelma.

This entry was posted in Maaseutuvirasto. Bookmark the permalink.