Ruoan kysyntä kasvaa – tuottajan tilipussi ei

Kaivattua tuottajahintojen nousua ei ole nähty, tuotantopanoshintojen nousua kylläkin. Tilanne on ajanut monet tilat ahtaalle. Tilojen maksuvalmius on romahtanut ja yrittäjätulo on laskenut alhaisimmalle tasolleen 20 vuoteen. Joka päivä neljä tilaa lopettaa tuotannon. Samaan aikaan ruoan kysyntä maailmalla kasvaa, mutta maatalouden kannattavuus ei vain parane. Missä mahtaa olla vika, kysyy MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila PI-viljaforumissa 5.11.2015 Tampereella.

Ennusteiden mukaan ruoan tarve lisääntyy jopa 70 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.  Markkinat tulevat kasvamaan suhteellisen vakaasti pitkälle tulevaisuuteen ilman minkäänlaista tarvetta markkinointitoimenpiteistä. Tämä on ruoantuottajalle mahdollisuus.

− Onko toista toimialaa, jonka tuotteiden kysyntä tulee kasvamaan ainakin seuraavat 50 vuotta?Maatalouden markkinat ovat kasvaneet jo vuosikausia, mutta siitä huolimatta maatalouden kannattavuus ei ole parantunut, ihmettelee Lunttila.

Lunttila peräänkuuluttaa kattavaa myynti- ja markkinointityötä suomalaisen viljan puolesta.

− Viljakaupan pitäisi muuttua ylijäämäviennistä suomalaisen viljan vahvuuksien markkinoinniksi. Meiltä Suomesta näitä vahvuuksia löytyy. Ei pidä olla vaatimaton, vaan kertoa rohkeasti vahvuuksistamme. Meillä on maailman paras vilja, joka on tutkitusti puhtaimmin tuotettua maailmassa. Maailmanlaajuisesti pienet tuotantomäärät antavat meille mahdollisuuden viljaerien jäljittämiseen, sillä koko elintarvikeketju on maailman tiukimmin valvottua, arvioi Lunttila.

Suomalaiselle viljalle riittää kysyntää kotimaassa ja varsinkin ulkomailla. Esimerkiksi kaura ja erityisesti kauran terveysvaikutukset kiinnostavat kuluttajia, samoin gluteenittomuus sekä kuidun terveysvaikutukset, jotka ovat kiistattomia. Kysyntää kasvattavat maailmalla voimakkaasti erilaiset terveyteen liittyvät tuotteet

− Jos meillä on maailman paras tuote, niin miksi sillä on yksi maailman huonoimmista hinnoista? Eivätkö markkinat toimi ja vai puuttuuko meiltä riittävä markkinainformaatio, kysyy Lunttila.

− Suomen pitää vauhdittaa vientiä erottautumalla markkinoilla: Voisimmeko lanseerata ”Pohjoisen viljan” tai ”Arktisen viljan”, ehdottaa Lunttila.

 

Lunttila patistaa kaikkia ruokaketjun toimijoita yhteistyöhön ja mukaan tekemään työtä suomalaisen viljaketjun kehittämiseksi.

− Tarvitsemme läpinäkyvän hinnoittelun, kilpailukykyisen kasvinjalostuksen ja ennen kaikkea tuottajahintoihin selvän korotuksen. Muuten vilja-ala näivettyy, muistuttaa Lunttila.

This entry was posted in MTK. Bookmark the permalink.