MTK:n Marttila: Rahat tilille viljelijöille tai joulu peruutetaan

Maatalouden historiallisen vaikea vuosi on päättymässä. Monilla tiloilla eletään pelon ja jännityksen vallassa. Saadaanko rästissä olevat laskut maksettua? Tuottajahintojen lasku ja tukileikkaukset ovat syöneet jo merkittävän osan maataloustulosta. Parin viikon kuluessa selviää, miten katastrofaalinen kuluva vuosi on maatiloilla ja maaseutukunnissa ollut. Maaseutuviraston toiminnan onnistumisesta riippuu, syntyykö tänä vuonna ylipäätään maataloustuloa, arvostelee MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

MTK on vaatinut hallinnolta jo kahden vuoden ajan aikaistusta uuden EU-ohjelmakauden korvausten ja tukien maksatusaikatauluun. Pitkällisen väännön jälkeen EU:n kokonaan maksamien tukien maksaminen luvattiin aloittaa viikolla 51. Nyt aikataulua on taas lykätty viikolle 52.

– Jos aikataulu venyy vielä muutaman päivän, tarkoittaa se yhdessä tuottajahintojen alenemisen kanssa maatalouden kassavirran pienentymistä pahimmillaan lähes miljardilla eurolla. Laskua on viidennes edellisvuoteen verrattuna. Tämä tarkoittaisi lähes jokaiselle tilalle tappiollista tilinpäätöstä, arvioi Marttila.

Taloudellisissa vaikeuksissa viljelijöiden jaksaminen on äärirajoilla ja luottamus viranomaistoimintaan horjuu.

– Maaseutuviraston on näytettävä osaamisensa ja joustavuutensa seuraavan parin viikon aikana. Maksatukset on hoidettava luvatussa aikataulussa, vaatii Marttila.

– Noin 50 000 viljelijäperheen joulumieli ja -rauha on nyt Maaseutuviraston hallinnosta kiinni, muistuttaa Marttila.

This entry was posted in MTK. Bookmark the permalink.