Lannoitteiden hinnoittelu näivettää maatalouden

Lannoitekauppa ei ole tänä syksynä käynyt edellisten vuosien tahtiin. Lannoitteiden hinnat ovat pysyneet korkeahkolla tasolla raaka-aineiden ja tuottajahintojen laskusta huolimatta. Lannoitteiden hintojen pitäisi Suomessa seurata muiden tuotantopanosten, raaka-aineiden ja tuottajahintojen kehitystä, jotta lannoitekauppa voi vilkastua, huomauttaa MTK:n tuotantotalousvaliokunta. 

Maataloustuotteiden tuottajahintojen lasku, pitkäksi venynyt puintikausi korkeine kustannuksineen, viivästyneet tukimaksatukset ja lannoitteiden korkeat hinnat ovat hidastaneet lannoitekauppaa kuluvana syksynä. Tilanne ennakoi hankalaa kevättä lannoitemarkkinoille.

MTK:n tuotantotalousvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Leikkosen mukaan pelkona on tuotteiden toimitusvarmuuden heikkeneminen, jos merkittävä osa lannoiteostoista tehdään lyhyellä aikavälillä juuri ennen kylvöjä.

vilja_lannoitteet_460

Lannoitteiden raaka-aineiden – kuten urean ja kaliumkloridin – sekä energian hinnat ovat jo pidemmän aikaaolleet laskusuunnassa. Tämän vuoden toisella vuosineljänneksellä lannoitteiden hinnat kääntyivät hienoiseen laskuun, mutta ovat sittemmin nousseet.

– Määräävässä markkina-asemassa olevan yrityksen toiminta näivettää tällä hetkellä koko maataloussektorin elinvoimaisuutta, paheksuu MTK:n Tuotantotalousvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Leikkonen.

Viljan hinnat ovat olleet laskusuunnassa jo alkuvuodesta 2013 lähtien. Lannoitteiden hinnat ovat yleensä pienellä viiveellä seurailleet viljan hintakehitystä. Tämän ja viime vuoden aikana näin ei kuitenkaan ole tapahtunut, vaan lannoitteiden hinnat ovet pysyneet melko korkealla tasolla, vaikka viljan hinta on laskenut tuntuvasti.

– Raaka-aineiden hintojen lasku ja viljan hinnan lasku puoltavat lannoitteiden hintojen laskua. Lannoitekaupan vilkastuttamiseksi hintojen on laskettava, vaatii Leikkonen.

Lisätietoja:

Viljan ja lannoitteiden hintaindeksin kehitys Suomessa 2005-2011:https://www.mtk.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedotteet_2015/joulukuu/fi_FI/lannoitteiden_hinnoittelu/

This entry was posted in Yleiset uutiset. Bookmark the permalink.