MTK:n sokerijuurikasvaliokunta yllättyi Sucroksen toiminnasta

MTK:n sokerijuurikasvaliokunta on yllättynyt ja pettynyt tapaan, jolla Sucros lopetti EU-lainsäädännön mukaiset neuvottelut ensi kesän juurikkaiden lisähinnoista ja toimitusehdoista. Näiden juurikkaiden sokeri myydään pääasiassa vuonna 2017. Tiistaina Sucros ilmoitti puhelimitse, että se odottaa MTK:n sokerivaliokunnalta tarjousta, jossa juurikkaan kokonaishinta jää alle viimevuotisen. Muuten Sucros katsoo, että torstaille 4.2.2016 sovittua toimialasopimusneuvottelua ei tarvitse pitää.

Sokerin asiantuntijaryhmässä EU:ssa suomalaisia edustaa MTK:n juurikasvaliokunnan puheenjohtaja Pekka Myllymäki.

– Käytävien neuvotteluiden kohteena on juurikas, joka kylvetään keväällä 2016. Jalostus sokeriksi aloitetaan vasta syksyllä 2017. Nyt neuvotellaan hinnoista, jotka ovat voimassa pääosiltaan vasta vuoden 2017 aikana, siis yli vuoden päästä, toteaa Myllymäki.

Myllymäen mukaan päätöksen ajankohta kielii siitä, että Sucros haluaa tuoda näyttämölle edellisvuoden tilinpäätöksensä, joka on – kuten kaikilla eurooppalaisilla sokeriyrityksillä – erittäin huono.

– Sucroksen pyrkimyksenä on haalia tuleva hinnannousu kokonaan itselleen. Tätä periaatetta ja kuljetustuen pudottamista MTK:n sokerivaliokunta ei voi hyväksyä. Varsinkin, kun valkosokerin markkinahinta maailmalla on edelleen vahvistunut. Hintakehitykseen ovat vaikuttaneet pääasiassa epäedulliset sääolosuhteet Brasiliassa, Intiassa ja Thaimaassa. Lisäksi ennusteet kauden 2016/17 maailman sokeritaseesta näyttävät alijäämää ja se tukee hintakehitystä, arvioi Myllymäki.

– Valkosokerin keskimääräinen markkinahinta EU:ssa oli marraskuussa 423 €/tn. Hinta oli maailmanmarkkinoiden kehityksen tapaan vahvistunut verrattuna lokakuun keskihintaan. Tämän vuoksi olisi ollut perusteltua jatkaa neuvotteluja ja sopia taulukko, jossa tuo todennäköinen hinnannousu olisi jaettu viljelijöiden ja teollisuuden kesken. Tätä Sucros ei ilmeisesti halua, uskoo Myllymäki.

Neuvottelut edistyneet syksyn ja talven aikana

Aiemmissa neuvotteluissa käsiteltävänä on ollut lisähintataulukko, jossa olisi sovittu noin vuoden päästä myytävän sokerin perusteella määräytyvä lisähintojen taso. Taulukko olisi perustunut EU:n keräämään keskimääräiseen hintaan. Osapuolten näkemysero oli saatu kavennettua koskemaan vain tätä lisähintamallia. Myös juurikkaan kuljetuskorvauksesta ja leikehyvityksestä vallitsi MTK:n 14.1.2016 tekemän tarjouksen mukaisesti yhteinen näkemys.

Nyt Sucros kuitenkin ilmoittaa, että se palaa takaisin alkuperäiseen, viime elokuun tilanteeseen. Hintamallin rakentamisesta luovutaan ja kuljetuskorvausta leikataan 3,0 miljoonasta 1,6 miljoonaan euroon. Perusteluna on, että Sucros voisi näin maksaa juurikkaasta viimevuotisen hinnan, joka on noin 30 euroa juurikastonnilta. Viljelijälle tämä on rahan siirtämistä taskusta toiseen, sillä kuljetuskorvauksen alentaminen puoleen nykyisestä merkitsee hinnan alentamista.

MTK:n sokerijuurikasvaliokunnan on vaikea ymmärtää, miksi Sucros haluaa vaikeuttaa sovintoon pääsyä vesittämällä viimeisen puolen vuoden aikana saavutettu lähentyminen neuvotteluissa.

This entry was posted in MTK. Bookmark the permalink.