MTK:n traktorimarssilla väkeä yli odotusten – MTK:n valtuuskunnan nokkamies Lunttila vaatii Tenholan eroa

Viljelijöiden mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla keräsi väkeä yli odotusten. Yli 3000 viljelijää ja 600 traktoria on saapunut paikalle. Määrä osoittaa tilanteen vakavuuden. Tämä on hätähuuto ja vakava viesti päättäjille siitä, että nyt tarvitaan välittömiä toimia kotimaisen ruoantuotannon pelastamiseksi. Samaan hengenvetoon MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila vaatii Maaseutuviraston ylijohtaja Leena Tenholan eroa.

Lunttila pitää Maaseutuviraston viimeisintä kömmähdystä ja EU-tukien maksatusten siirtämistä viikoilla eteenpäin viimeisenä niittinä.

─ Maaseutuvirasto on pahasti epäonnistunut viljelijöiden virastona. Ylijohtaja kantaa epäonnistumisista vastuun. En näe muuta vaihtoehtoa kuin sen, että ministeri antaa ylijohtaja Leena Tenholalle tennaria, vaatii Lunttila.

Lunttilan mukaan traktorimarssi keskustaan on onnistunut hyvin ja palaute matkan varrella on ollut pelkästään positiivista.

─ Viljelijät ovat saaneet runsaasti myötätuntoa eri vaikuttajaryhmiltä ja myös kuluttajat ovat kannustaneet suomalaisen ruoan tekijöitä. Nekin viljelijät, jotka eivät päässeet paikalle, järjestivät omia paikallisia tapahtumiaan. Jopa kuluttajat laittoivat omia tukimarsseja pystyyn eri puolella Suomea suomalaisen ruoan puolesta, kertoo Lunttila

─ Tulimme tänne hakemaan oikeutta ja kunnioitusta tekemällemme työlle, joka tuo leivän myös ministerinkin pöytään, muistuttaa Lunttila.

Lunttila nostaa esiin viime aikoina niin paljon esillä olleen yhteiskuntasopimuksen.

─ Yhteiskuntasopimuksessa puhutaan lisien poistoista tai satasien leikkauksista, mutta me viljelijät olemme viime vuosien aikana menettäneet jopa puolet yrittäjätulostamme. Näin ei voi jatkua, paheksuu Lunttila.

─ Suomi tarvitsee hyvinvointia. Suomi tarvitsee työtä. Ja kansalaiset tarvitsevat ruokaa. Me viljelijät voimme tämän tarjota. Me olemme valmiita kaiken tämän tekemään, jos meille annetaan siihen mahdollisuus. Mutta nyt meiltä on tämä mahdollisuus viety. Meiltä ja niiltä kaikilta 300 000 työntekijältä, jotka saavat leipänsä meidän viljelijöidemme työn kautta.

─ Me tuotamme maailman puhtainta ja vastuullisinta ruokaa. Mutta millä hinnalla? Meistä viljelijöistä on tehty virkamiesten juoksupoikia tuhansine säädöksineen ja velvoitteineen. Meistä on tehty EU:n Venäjän pakotteiden maksumiehiä. Meidät on halpuutettu. Tähän on tultava loppu, vaatii Lunttila.

Lisätietoja viljelijöiden mielenosoituksesta ja aikatauluista:

https://www.mtk.fi/ajankohtaista/uutiset/uutiset_2016/fi_FI/traktorimarssi/

This entry was posted in MTK. Bookmark the permalink.