Kananmunan tuotantomuodot antavat kuluttajalle vaihtoehtoja

cvknsobtzsyaegqkjlmo

Kuluttajien päätäntävalta kananmunaostoksissa

Viime päivinä mediassa on kirjoitettu kananmunien kulutuskäyttäytymisen muutoksesta ja ylitarjonnasta. – Ylitarjonnasta ei voi olla kyse, jos kananmunia tuotettiin kolme prosenttia enemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana, ja kulutus on noussut 6,9 %. Jos puhumme kulutuskäyttäytymisen muutoksesta, niin tämänhetkinen tilanne johtuu tuotannon kasvusta, ei kulutuksen siirtymisestä tuotantomuodosta toiseen kuten mediassa on erheellisesti väitetty, tarkentaa Munax Oy:n kehitysjohtaja Hannu Majander.

Munax Oy on suomalainen kananmunatalo, joka tarjoaa kaikki neljä kananmunan tuotantomuotovaihtoehtoa kuluttajalle. Munax toi myös Free Range eli ulkokananmunatuotantomuodon Suomeen monta vuotta sitten. – Meille on tärkeää, että kuluttaja saa itse valita kananmunan, jota haluaa käyttää ja siksi tarjoammekin kananmunia kaikissa eri tuotantomuodoissa. Virikehäkkikananmunia tuotetaan Suomessa eniten ollen kuluttajalle edullinen, terveellinen ja turvallinen osa ruokaostoskoria, jatkaa Majander.

Kananmunien neljä eri tuotantomuotoa

Kananmunatuotanto jakautuu Suomessa siten, että virikehäkkituotannon osuus on 64 % ja lattiatuotannon 31 % – kauppanimeltään vapaan kanan kananmuna. Samaan prosenttiosuuteen lukeutuu Free Range eli ulkokananmunien tuotanto. Luomun tuotanto on jatkanut kasvuaan ollen nykyään 5 % koko tuotannosta.

Jokaisella tuotantotavalla on lainmääräämät asetukset, joita kananmunatuottaja noudattaa.
– On selvää, että jokaiselle suomalaiselle tilalle on tärkeää, että tuotantoeläin voi hyvin tuotantomuodosta riippumatta. Eläinten hyvinvointi on tärkeä asia. Pakkaamon rooli taas on varmistaa kananmunan laatu ja puhtaus, ennen kuin se lähetetään eteenpäin kauppoihin tai tukkujen kautta ammattikeittiöön, selventää Majander.

Ruokakauppojen hyllyltä löytyy kaikki neljä tuotantotapaa. – Suomalaisella kuluttajalla täytyy jatkossakin olla vapaus valita elintarvikkeensa kaupan hyllyltä. Kuka määrittelee, minkä tuotantotavan mukaisia kananmunia kaupassa myydään kuluttajalle, kysyy Munax Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola.
– Uskon, että myös kaupalle on tärkeää, että kuluttajalla on valta valita itselleen sekä hinnaltaan että tuotantotavaltaan oikeanlainen suomalainen elintarvike. Suomalaisen kananmunan tunnistaa leimasta, joka löytyy joka kananmunasta. Suomessa tuotettu kananmuna alkaa aina FI-tunnuksella, jatkaa Savola.

Kananmunan kulutus kasvaa edelleen

TNS Gallupin 2016 tammi–toukokuun tilastojen mukaan kananmunankulutus on noussut 6,9 %. Kulutuksen kasvua oli myös munavalmisteissa 3,8 %. Munax Oy on kehittänyt viime vuosien aikana monia uusia kananmunatuotteita. Kananmuna on paras proteiinin lähde ihmiselle, joten uudet kananmunatuotteet ovat löytäneet pysyvän käyttäjäkuntansa. – Kananmuna pitää näläntunteen pitkään poissa. Tästä syystä esimerkiksi valmiiksi kypsennetty ja heti käyttövalmis valkuaispatukka on löytänyt kesällä tiensä monen kuluttajan salaattiin kotimaisena vaihtoehtona juuston sijaan, kertoo Savola.

This entry was posted in Kananmunat. Bookmark the permalink.