Perunavarastot pitkän ajan keskiarvojen alapuolella

potatoes-8712827492639fe9

Lokakuun puolivälissä ruokaperunaa oli maatilojen varastoissa 158 miljoonaa kiloa. Kun mukaan lasketaan myös ruokateollisuusperuna, oli varastoissa perunaa 190 miljoonaa kiloa. Poikkeukselliseen heikkoon syksyyn 2015 verrattuna on ruokaperunaa 20 miljoonaa kiloa enemmän, mutta pitkän ajan keskiarvoihin verrattuna ovat perunavarastot 15 prosenttia vajaammat.

Kuluneella kasvukaudella sääolot vaihtelivat perunan päätuotantoalueilla ja poikkeuksellisen kuiva syksy alensi satotasoa. Keskimääräinen satotaso oli 29 tonnia hehtaarilla (viime vuonna 26 tonnia/ha).

”Päätuotantoalueilla eli Pohjanmaan ELY-keskuksissa paras satotaso oli Etelä-Pohjanmaalla, 31 tonnia hehtaarilla. Vuoteen 2015 verrattuna peruna-ala myös kasvoi lievästi ja ruokaperunan varastotilastoon kuuluvien tilojen osalta kasvua oli 162 hehtaaria”, yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Lukesta kertoo.

Lajittelutappioita isoista perunoista, haastava syksy tulossa

Suotuisat kasvuolot johtivat myös ruokaperunan normaalia isompaan mukulakokoon, joka voi johtaa kilomääräisesti suuriin lajittelutappoihin.

”Luken elokuun lopun satoarvion mukaan perunan kokonaissatoennuste oli neljä prosenttia edellisvuotista parempi, mutta selvästi pitkän ajan keskiarvon alapuolella”, Jaakkonen kertoo.

Toisaalta Luken ruokaperunan tuottajahinta syyskuussa (16,56 e/100 kg) oli selvästi vuoden 2015 syystason alempana.

2016-11-08-13_06_19-ruokaperunan-varastotilasto-_-luonnonvarakeskuksen-tilastot

Perunan varastotilastossa mukana vain isot tilat

”Syksyn ruokaperunan varastotilastossa keskityttiin entistä suurempiin perunatiloihin, joiden tuotanto ja varastot ovat Suomen ruokaperunan tuotannon ydin. Kyselyssä olivat mukana ne ruoka- ja ruokateollisuusperunaa viljelevät tilat, joiden peruna-ala oli vähintään viisi hehtaaria”, Jaakkonen sanoo.

Tällaisia tiloja oli 494 ja niiden ruoka- ja ruokateollisuusperunan yhteisala oli 10 994 hehtaaria. Tilastossa on mukana puolet näistä tiloista. Vastausprosentti oli 95.

Keskimäärin kyselyyn kuuluvilla tiloilla oli ruoka- ja ruokateollisuusperunaa 22 hehtaaria ja suurimmilla peruna-alaa oli 140 – 170 hehtaaria.

This entry was posted in Peruna. Bookmark the permalink.