Vadelmasato parhaimmillaan

raspberries-fruits-fruit-berries-59999

Elokuun puolivälin lämmin sääjakso sai avomaalla kasvaneen vadelman kypsymiseen vihdoinkin vauhtia. Kaupoissa on nyt tarjolla vadelmaa selvästi normaalin vuoden vastaavaa ajankohtaa runsaammin. Vadelma on laadultaan hyvää ja sitä ehtii ja kannattaa pakastaa talven varalle. Kausihuoneissa viljeltyjä vadelmia on ollut tarjolla jo juhannuksesta lähtien. Niidenkin sato jatkuu, mutta nyt on rinnalle tullut runsain määrin myös avomaan vadelmia. Avomaan vadelman sato on nyt runsaimmillaan. Mikäli säät viilenevät, kuten on ennustettu, vähenee myös tarjonta nopeasti. 

Vadelmasta odotetaan pitkää satokautta

Tänä vuonna avomaan vadelman satoa piti odotella harvinaisen kauan. Pitkästä kukintajaksosta johtuen myös vadelman satokaudesta odotetaan pitkää, syyskuulle ulottuvaa, mikäli säät vain suosivat marjojen kypsymistä. Vadelman viljelijät toivovat elokuun lopulle ja syyskuun alkuun lämpimiä ja ennen kaikkea kuivia poutasäitä, jolloin kypsyminen vauhdittuisi ja marjojen pilaantumisriski olisi pienempi. Myöhäisestä satokaudesta johtuen avomaan vadelmasta saadaan todennäköisesti valtakunnallisesti vain keskinkertainen sato.

This entry was posted in Yleiset uutiset. Bookmark the permalink.