Pohjois-Savo: Maatilojen investointihalukkuus kasvussa

agriculture-13730152618Ej

Hakemusten lisääntymiseen on vaikuttanut muun muassa maidon hintanäkymien parantuminen.

Vuoden 2017 kolmas maatalouden investointitukien tukijakso oli Pohjois-Savossa melko vilkas. Tukijakso päättyi 15.8.2017.

Investointitukihakemuksia saapui 53 kappaletta, joista navettainvestointeja oli 13 (9 lypsykarja- ja 4 lihakarjatalouden rakentamista). Hakemuksista uusia lypsykarjanavetoita oli kolme kappaletta, muut ovat peruskorjaus- ja laajennushankkeita.

Kasvihuoneiden rakentamisinvestointeihin tuli kaksi hakemusta. Energiantuotannon rakentamiseen, mm. hakelämpökeskuksiin ja aurinkopaneeli-investointeihin, haettiin tukea kuuteen eri kohteeseen. Lisäksi hakemuksia tuli ympäristön tilaa parantaviin hankkeisiin, eläinten hyvinvoinnin ja tuotantohygienian edistämiseen ja maataloustuotteiden myyntikunnostukseen. Salaojituksiin hakemuksia saapui 11 tilalta.

Kolmannen hakujakson investointihankkeiden kustannusarvio on Pohjois-Savossa yhteensä 11,2 miljoonaa euroa ja haettu avustus 4,0 miljoonaa euroa. Korkotukilainaa haettiin 5,7 miljoona euroa.

– Viime vuoteen verrattuna investointihalukkuus maatiloilla on kasvussa. Tänä vuonna hakemuksia on tullut Pohjois-Savossa kaikkiaan 159 kappaletta, kun koko viime vuonna hakemuksia tuli 130 kappaletta. Kasvuun on vaikuttanut ainakin maidon hintanäkymien parantuminen, Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo arvioi.

Nuoren viljelijän aloitustuen suosio laskenut

Tänä vuonna Pohjois-Savossa nuoren viljelijän aloitustukea on myönnetty vasta 10:lle tilanpidon aloittajalle, mikä on selvästi vähemmän kuin maakunnallisessa maaseutuohjelmassa on tavoiteltu. Viime vuonna aloitustukea myönnettiin 18 kappaletta.

ELY-keskukset myöntävät tukea maatilojen investointeihin ja kehittämiseen. Maatalousyrittäjiä tuetaan myös sukupolven- ja omistajanvaihdoksissa nuoren viljelijän aloitustuella. Maatalouden investointituet myönnetään tukijaksoittain. Tämän vuoden viimeinen tukijakso päättyy aloitustuen osalta 15.10. ja maatalouden investointien osalta 31.10.

This entry was posted in ELY. Bookmark the permalink.