Arla Suomen pohjoisin hankintameijeri on tuottanut miljardi litraa maitoa

Arla Pohjois-Suomen ja sen edeltäjän Ranuan Meijerin maidontuottajat tuottivat miljardinnen maitolitran kesäkuun 11. päivä. Merkkipaalun täyttyminen on ollut yli 50 vuoden matka. Ensimmäinen hankintameijerin tuottama litra lypsettiin vuonna 1965.

Paikallisesta Ranualla toimivasta meijeristä on vuosien varrella kasvanut keskisuuri hankintameijeri Arla Pohjois-Suomi. Hankintameijeri toimii eteläisen Lapin ja entisen Oulun läänin alueella. Miljardis litra lypsettiin Ranualla Liisa ja Jukka Sääskilahden tilalla, josta maitoauto kävi sen aamuvarhain hakemassa.

”Meijerin ensimmäisinä vuosina tuotanto oli noin kuusi miljoonaa litraa. Tänä vuonna Arla Pohjois-Suomi vastaanottaa maitoa jo lähes neljäkymmentä miljoonaa litraa yli sadalta tuottajalta kahdestakymmenestä kunnasta”, kertoo Arla Pohjois-Suomen hankintapäällikkö Tuija Linjakumpu.

Maidontuotannolla on suuri merkitys Suomen aluetaloudelle ja maaseudun elinvoimaisuudelle. Lapin alueella maatalouden tuotannon arvosta peräti 78 prosenttia muodostuu maidosta.

Arla Suomi vastaanottaa maitoa kaikkiaan 550 maitotilalta eri puolilta Suomea. Tiloilla on yhteensä 27 000 lehmää. Vuonna 2017 ne lypsivät 220 miljoonaa litraa maitoa.

”Valtaosa maidosta päätyy Suomessa myynnissä olevien tuotteidemme raaka-aineeksi. Lisäksi viemme maitotuotteita ulkomaille, muun muassa Isoon-Britanniaan ja Tanskaan”, Arla Suomen maidonhankinnasta vastaava johtaja Sami Kilpeläinen kertoo.

Kilpeläisen mukaan hyvä yhteistyö maitotilallisten kanssa perustuu Arla Suomi Laatuohjelmaan, joka on tehty yhdessä maidontuottajista koostuvan yhteistyöryhmän kanssa. Laatuohjelma rakentuu neljästä maidontuotannon kulmakivestä. Ne ovat maidon koostumus, elintarviketurvallisuus, eläinten hyvinvointi ja ympäristön huomiointi.

”Meille on myös tärkeää, että maidontuottajat saavat reilun korvauksen työstään. Kilpailukykyisen hinnan lisäksi tuottajat arvostavat korkealaatuisia palveluja ja siksi myös niihin panostetaan. Esimerkiksi Arla Pohjois-Suomessa seitsemän henkeä palvelee maitotilallisia eri tavoin”, Kilpeläinen sanoo.

This entry was posted in Maitotilat, Meijerit. Bookmark the permalink.