​Arla on Suomen ensimmäinen soijan käytöstä luopuva meijeri

Heinäkuun ensimmäisestä päivästä 2018 lähtien kaikki Arla Suomen maidontuottajat käyttävät soijatonta rehua lypsykarjan ruokinnassa. Ulkomailta tuodun soijan sijasta lehmät saavat syödäkseen valkuaisrehuna rypsiä, rapsia ja nurmea, jotka on pääosin tuotettu Suomessa.

”Kesän loppuun mennessä kaikki Suomessa valmistetut kaupoissa olevat Arlan maitotuotteet pohjautuvat soijattomaan ruokintaan. Muutos ei vaikuta makuun tai muihin tuoteominaisuuksiin. Sen sijaan ihmiset voivat olla hyvillä mielin siitä, että ruokinnan ympäristövaikutukset pienenevät”, kertoo Arlan hankintajohtaja Sami Kilpeläinen tyytyväisenä.

Soijan käyttöön suhtaudutaan kriittisesti, koska soijan tuotanto aiheuttaa ympäristöhaittoja tuottajamaissa. Viljelyn laajeneminen on johtanut siihen, että luonnonympäristöjä kuten metsiä muutetaan soijapelloiksi. Tuotannolla voi myös olla kielteisiä sosiaalisia vaikutuksia.

”Kuluttajat edellyttävät maidon tuotantoketjulta vastuullisuutta. Me haluamme omilla toimillamme vastata kuluttajien odotuksiin. Myös asiakkaamme kuten kaupan ketjut haluavat huolehtia siitä, että tuotteiden ympäristövaikutukset ovat hallinnassa”, Kilpeläinen toteaa.

Arla Suomi on tehnyt aiemminkin työtä soijan käyttöön liittyvien haittojen ehkäisemiseksi. Noin puolitoista vuotta sitten yhtiö allekirjoitti WWF Suomen soijasitoumuksen. Allekirjoituksellaan Arla Suomi sitoutui siihen, että kaikki sen käyttämä soija on vastuullisesti tuotettua sertifioitua soijaa vuoteen 2020 mennessä.

”Nyt menemme askeleen pidemmälle ja etenemme nopeammin. Arla on ensimmäinen Suomessa toimiva meijeri, joka luopuu kokonaan soijan käytöstä lypsykarjan ruokinnassa”, Kilpeläinen toteaa.

Arla Suomella on 550 maidontuottajaa eri puolilla Suomea. Maitotiloilla on yhteensä 27 000 lehmää, jotka tuottavat Arlalle vuodessa 220 miljoonaa litraa maitoa. Kilpeläisen mukaan lehmien ruokavaliota ei muuteta yhdessä yössä:

”Osa tiloista on jo hiljalleen siirtynyt uudenlaiseen ruokintaan ja viimeisetkin tilat ehtivät mukaan heinäkuun alkuun mennessä.”

This entry was posted in Meijerit. Bookmark the permalink.