Superhelle verottaa rehusatoa

Digiajan ruokinnansuunnittelu tehostaa rehun hyödyntämistä

Kuiva ja kuuma kesä näkyy suomalaisten peltojen sadoissa. Viljasato on pienempi kuin vuosiin. Säilörehusta tuli osassa maata vaatimaton sato, joten karkearehun kuidusta voi tulla paikoin puutetta. Nyt kannattaa kerätä kaikki oljetkin talteen, sillä olkikin kelpaa kuitulähteeksi. Uusia kuiturehuja on myös tuotu markkinoille. Kun kotoisten rehujen määrä on niukka, on tärkeää saada eri rehujen synergiavaikutukset esiin mahdollisimman tehokkaasti. Toimiva keino siihen on Raisioagron uusi ruokinnan suunnitteluun kehitetty ohjelma MaituriMenu.

Kesän poikkeuksellisen pitkä hellekausi aiheuttaa päänvaivaa suomalaiselle maanviljelylle. Kuiva ja kuuma kesä näkyy sadoissa. Viljan kasvu tyrehtyi alkukesän kuivuuteen. Säilörehusta tuli osassa maata vaatimaton sato, joten karkearehun kuidusta voi tulla paikoin puutetta.

– Puintien jälkeen oljet kannattaa korjata talteen, mikäli korren kasvu ei tyrehtynyt kuivuuteen. Lehmillekin olki on käyttökelpoinen kuitulähde, jos karkearehua on niukasti. Osa tiloista on korjannut viljan jo kokoviljasäilörehuna. Väkirehun osuutta voidaan nostaa, kun kuidun saanti varmistetaan, Raisioagron kehityspäällikkö Merja Holma sanoo.

Mikäli puintiaika on sateinen ja sade kiusaa oljen korjaamista, vaihtoehto on korjata olki kosteana ajosilppurilla laakasiiloon kuten säilörehu. Märkäkin olkisilppu säilyy hapon kanssa. Kuivaa olkisilppua voi säilöä esimerkiksi propionihapolla tai Safesilillä.

– Hapotettu, silputtu olkiseos tuoksuu raikkaalle vielä talven jälkeenkin ja lyhyt silppu pysyy tasaisena appeessa. Se on kätevä tapa saada oljet ruokintaan, Holma toteaa.

Aperuokinnassa kuitua voidaan korvata esimerkiksi rakeisella kuivalla juurikasleikkeellä. Leikkeen rae pehmenee, kun se lisätään veden kanssa apevaunuun jo edellisenä iltana. Leikkeen kuitu on hyvin sulavaa, joten se sopii myös korkeatuottoisten lehmien kuitulähteeksi. Lisätietoja leikkeestä ja sen hankkimisesta saa kätevästi Raisioagron edustajilta.

Erillisruokintaan on kehitetty leikkeen ja täysrehun seos, jossa on kolmannes leikettä ja kaksi kolmannesta täysrehua. Väkirehuannosta voidaan tarvittaessa nostaa tämän Opti Kuitu 17 -rehun avulla jopa 30 prosenttia. Näin säästetään säilörehua.

MaituriMenu tuo digiajan ruokinnansuunnitteluun

Kun kotoisten rehujen määrä on niukka, on tärkeää saada eri rehujen synergiavaikutukset esiin mahdollisimman tehokkaasti. Hyvä keino siihen on Raisioagron uusi ruokinnan suunnitteluun kehitetty ohjelma MaituriMenu. Se yhdistää uuden teknologian ja tasapainoisen ruokinnan.

MaituriMenu on verkkopohjainen työkalu, jossa yhdistyy useasta tietokannasta saatava informaatio. Esimerkiksi säilörehuanalyysit saadaan tallennettua suoraan ohjelmaan, jolloin suunnitelmien päivitys käy entistä kätevämmin säilörehuanalyysien muuttuessa. Työkalun lähtökohtana on kestävä tuottavuus, jossa pyritään tehokkaaseen ja taloudelliseen ruokintaan.

– Kannattavan tuotannon perustana ovat terveet eläimet, korkea tuotos ja hyvät maidon pitoisuudet. MaituriMenulla suunnitellaan ruokintoja kaikkien nautatilojen tarpeisiin eri tuotos- ja kasvuvaiheissa. Olipa kyse seosrehuruokinnasta tai erillisruokinnasta, robottitilasta, asemapihatosta tai parsinavetasta, ruokinta päivitetään tarpeen mukaan eri eläinryhmille. Tuotostutkatilojen raportointiin ruokintatiedot saadaan kätevästi suoraan MaituriMenusta, Holma kertoo.

Raisioagron asiakkaat saavat MaituriMenulla tehdyn ruokintasuunnitelman veloituksetta.

This entry was posted in Viljat. Bookmark the permalink.