Kurikan maatalousyrittäjien investoinnit syntyvät kehittämishalusta – Kurikka maatalouden investointitukien kärjessä 2014–2018

Kurikka on Etelä-Pohjanmaan maatalouden investointitukien kärjessä vuosien 2014–2018 tilastossa. Investointitukia saatiin koko Kurikan alueelle yhteensä noin 43 miljoonaa euroa vuosien 2014–2018 aikana. (Lähde: EP:n Ely-keskuksen tiivistelmä maatalouden rakennetuista 2014–2020)

”Tilastoissa on kyse nimenomaan tukien osuudesta maatalouden investoinneissa”, kertoo maaseutupäällikkö Reijo Hämäläinen Kurikan kaupungilta. ”Itse investoinnit ovat euromäärältään vielä huomattavasti suurempia.”

Maaseutupäällikkö arvioi, että summan taustalla on mm. se, että Kurikassa maataloustuotanto on monialaista ja sen kokonaisvolyymi on suuri. Tuotantosuunnittainen kehittämisinto selittää hänen arvionsa mukaan tuloksia enemmän kuin tilaluku. Maidontuotannossa Kurikka on Suomen toiseksi suurin, ja myös naudanliha-, sianliha- sekä broilerituotanto ovat erityisen vahvoja alueella.

”Investoinnit syntyvät kehittämishalusta”, tiivistää Hämäläinen. ”Kyse voi olla esimerkiksi uuden teknologian käyttöönotosta, jolla parannetaan entisestään eläinten hyvinvointia. Myös kestävään kehitykseen liittyviä investointeja tehdään paljon, ja saadaan mm. hiilijalanjälkeä tällä tavoin pienemmäksi samalla, kun tuotanto tehostuu.”

Kun investointi liittyy uuden rakennuksen, esimerkiksi suuremman navetan tekemiseen, myös positiiviset työllistämisvaikutukset heijastuvat laajalle. Rakennusvaihe työllistää oman aikansa, ja rakennuksen valmistuttua uuteen, suurempaan yksikköön tarvitaan mahdollisesti aikaisempaa enemmän palkattua henkilöstöä.

”Summia tärkeämpää on se, mitä investoinneilla saadaan aikaan: laatua, eläinten hyvinvointia, kustannustehokkuutta, uusimman teknologian käyttöä sekä kestävää kehitystä”, painottaa Hämäläinen.

 

Lähde:

Maatalouden rakennetuet 2014–2020 Etelä-Pohjanmaa –tiivistelmä, tilanne 31.12.2018.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, kehittämispäällikkö Hanna Mäkimantila

 

This entry was posted in Yleiset uutiset. Bookmark the permalink.