Mansikoiden kotimaisuutta testataan Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden elintarvikevalvonta ottaa tänä kesänä näytteitä myynnissä olevista kotimaisista mansikoista eri puolilla maakuntaa. Tarkoituksena on varmistaa, että suomalaisina myytävät marjat todellakin ovat Suomessa kasvaneita.

Tänä vuonna dataa kerätään vasta vertailuaineistoon, jonka avulla on jatkossa mahdollista todeta mansikan kasvualue. Alkuperän selvittämisen mahdollistaa Luonnonvarakeskuksen ja Ruokaviraston kehittämä uusi analyysimenetelmä, jossa hyödynnetään alkuaineiden pysyvien, ei-radioaktiivisten isotooppien määritystä marjoista.

Isotooppien suhteelliset osuudet vaihtelevat eri maantieteellisillä alueilla. Pysyvät isotoopit siirtyvät kasveihin ympäristöstään ja niinpä isotooppisuhteiden perusteella pystytään analysoimaan kasvituotteiden alkuperä. Tietoja täydennetään kasvien sisältämien hivenaineiden määrittämisellä.

Myynnissä olevista marjoista otettuja näytteitä verrataan jatkossa vertailuaineistoon, joka kattaa koko Suomen mansikantuotantoalueen Ahvenanmaalta Kainuuseen sekä tulokset virolaisista, puolalaisista ja ruotsalaisista marjoista.

Elintarvikkeiden alkuperäväärennöksiin on kiinnitetty viime vuosina entistä enemmän huomiota. Kotimainen mansikka on arvokas elintarvike, joka tekee sen alttiiksi huijausyrityksille.

This entry was posted in Mansikka. Bookmark the permalink.