Puutarhaliitto: Omenasyksy parhaimmillaan

Tämän vuoden omenasatoa on naposteltu jo muutaman viikon ajan. Kesälajikkeiden myynti on jo ohitse ja syyslajikkeet, kuten Jaspi, Collina, Sandra, Discovery ja Raike ovat nyt syöntivuorossa. Syysomenan tunnistaa miellyttävän voimakkaasta tuoksusta jo kaupan myyntitiskeillä. Talvilajikkeet, kuten Lobo ja Aroma, ovat vielä kasvamassa kokoa ja saamassa lisäväriä pintaansa.

Omenan kukinnan aikana sattunut viileä sääjakso heikensi kukkien hedelmöittymistä.  Etenkin kesälajikkeiden ja aikaisten syyslajikkeiden satomäärä jäi tämän takia alle keskitason. Talvilajikkeiden osalta tilanne on parempi ja niillä on kasvuaikaa vielä monta viikkoa. Ammattitarhoilla odotetaan omenasadon määräksi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton selvityksen mukaan noin 4,5–5,0 miljoonaa kiloa, joka on jonkin verran pienempi kuin viimevuotinen sato.

Sato runsaan viikon normaalia myöhemmässä

Omenan raakileet ovat hyötyneet kasvukauden kosteudesta ja markkinoilla on tarjolla mukavan kokoista omenaa. Viileät säät ovat viivästyttäneet sadon alkamista. Aikaisen kesälajikkeen Pirjan sadon korjuu aloitettiin elokuun puolivälissä, mikä on runsaan viikon normaalia myöhemmin. Myös syyslajikkeet kypsyvät markkinoille hieman myöhässä. Talvilajikkeiden sadonkorjuu alkaa näillä näkymin syys- lokakuun vaihteessa. Ammattitarhojen omenasato menee pääosin tuorekulutukseen


Omenasta raikkautta monin tavoin

Omena on hyvää ihan sellaisenaan, mutta nyt on myös ihanien omenaruokien ja omenaleivonnaisten aika. Ehkäpä pakastimeen tai jääkaappiin voisi valmistaa myös omenasosetta. Omenasoseesta saa myöhemminkin syksyllä tai talvella piristystä aamupalalle ja lettukesteihin. Omena-sipulimarmeladi on uudenlainen omenasäilyke. Se maistuu liha- ja riistaruokien seurana tai maksapateen kanssa. Omenakiisseli on unohduksiin jäänyt, mutta aina kaikille maistuva herkku. Mehevä omenapiirakka leivotaan nyt koko uunipannulle helposti ja vaivattomasti. Se maistuu vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen saattelemana.

omenat.fi

 

This entry was posted in Omenat, Sato and tagged . Bookmark the permalink.