EVIRA: Siipikarja suojaan kevään ajaksi

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi siipikarja on aiempien vuosien tavoin suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin kevätmuuton aikaan. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaisesti siipikarja tulee pitää joko sisätiloissa tai suojata niiden ulkoilualue kauttaaltaan esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla 1.3. ja 31.5. välisenä aikana.

Suojausmääräykset eivät koske kyyhkysten vapaalentoja, eläintarhoja ja pysyviä eläinnäyttelyitä. Siipikarjan ulkonapidosta on tehtävä ilmoitus paikalliselle kunnaneläinlääkärille.

Linnuissa voi edelleen esiintyä voimakasoireista tautia aiheuttavia korkeapatogeenisia influenssaviruskantoja. Siipikarjan lintuinfluenssatautitapauksia on vuonna 2012 raportoitu muun muassa Aasiassa, Meksikossa ja Etelä-Afrikassa. Vähäisen taudinaiheuttamiskyvyn viruskantoja, kuten matalapatogeenisiä H5- tai H7-tyypin viruksia, on todettu useissa Euroopan maissa luonnonvaraisten lintujen lisäksi myös siipikarjassa. Matalapatogeeninen virus voi toisinaan muuntua vakavampaa tautia aiheuttavaksi.

Suomessa ei ole koskaan todettu korkeapatogeenista lintuinfluenssaa. Matalapatogeenisia lintuinfluenssaviruksia on kartoitustutkimuksissa todettu luonnonvaraisista linnuista useita vuosittain. Myös tarhatusta sorsasta on eristetty kerran matalapatogeeninen virus.

Siipikarjan suojaustoimenpiteet on suunnattu siipikarjan suojaamiseen lintuinfluenssalta, mutta samat suojaustoimenpiteet suojaavat lintuja myös muilta tarttuvilta taudeilta kuten Newcastlen taudilta. Viimeksi Newcastlen tautia todettiin Suomessa toukokuussa 2012 viestikyyhkysissä. Siipikarjan ja lemmikkilintujen tautisuojauksesta on siten huolehdittava myös muina vuodenaikoina.

Ilmoita oireista heti

Siipikarjan ja harrastelintujen omistajan tulee ilmoittaa heti kunnan- tai läänineläinlääkärille, jos hän havaitsee linnuissaan lintuinfluenssaan viittaavia sairauden oireita, poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon pieneneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta tilalla. Ilmoituksen saatuaan virkaeläinlääkäri arvioi tilanteen, ja jollei muuta ilmeistä syytä muutoksille ole, eläinlääkäri lähettää linnuista näytteitä tutkittaviksi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan.

Lisätietoa lintuinfluenssasta

Eläimet > Eläinten terveys ja eläintaudit > Eläintaudit > Siipikarja > Lintuinfluenssa
Asetus 81/2011 lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi

This entry was posted in Evira. Bookmark the permalink.