Itä-Suomen yliopisto: Mesimarjalle kehitetään uusia viljelymenetelmiä

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt 120 000 euron apurahan Itä-Suomen yliopiston hankkeelle, jonka tavoitteena on kehittää mesimarjasta taloudellisesti kannattava viljelykasvi. – Kyseessä on avaus uudenlaiseen mesimarjatutkimukseen, tutkija Harri Kokko kertoo.

AROME – Aromikas mesimarja ja uusi viljelytekniikka -hankkeessa testataan ja kehitetään mesimarjan viljelymenetelmiä vesiviljelyssä, kasvihuoneissa ja tunneleissa. Tavoitteena on helpottaa ja nopeuttaa mesimarjan poimintaa. Lisäksi ratkotaan mesimarjan viljelyn tyypillisiä haasteita, joita ovat sateen ja kosteuden osaltaan vauhdittamat taudit, kasvin omat kasvua haittaavat yhdisteet, pölytyksen tehostaminen ja marjakoon kasvattaminen aromia heikentämättä.

Mesimarjan vesiviljelyä kehitetään hankkeessa mansikan viljelyohjeiden pohjalta. Peltoviljelykokeita varten rakennetaan minitunnelit, joilla pyritään torjumaan kasvitauteja. Ensimmäiset suuren mittakaavan tuotantokokeet kasvihuoneessa aloitettiin viime vuonna. – Kasvatuksessa on tällä hetkellä noin sata kloonia ja lajiketta, yhteensä noin 2000 mesimarja-amppelia, Kokko kertoo.

– Merkittävä kysymys on, saadaanko kasvihuoneista riittävä sato amppeli- tai tornikasvatusmenetelmällä, jotta päästäisiin taloudellisesti suotuisaan tulokseen.

Kulttuurirahaston tuki käytetään pääasiassa kesällä toteutettaviin kenttäkokeisiin. Hankkeessa tehdään myös kasvitautien geeni- ja perustutkimusta yliopiston uusille tutkimusavauksille suuntaamalla rahoituksella.

Maultaan ja aromiltaan ainutlaatuinen mesimarja käy luonnossa yhä harvinaisemmaksi. Sen viljelyä on kokeiltu Suomessa yli kuudenkymmenen vuoden ajan. Itä-Suomen yliopiston kasvibiotekniikan tutkimusryhmä on kartuttanut kokemusta mesimarjan jalostuksesta ja viljelymenetelmien kehityksestä useissa tutkimushankkeissa. Samalla on luotu Pohjois-Savoon tiivis mesimarjanviljelyn yhteistyö- ja koulutusverkosto.

This entry was posted in Yleiset uutiset. Bookmark the permalink.