Raisio osti soijan RTRS-todistuksia 10 000 tonnin edestä

Soijantuotannon standardiksi on kehitetty Round Table of Sustainable Soy (RTRS). Se on soijan viljelijöiden, jalostajien, ostajien sekä ympäristöjärjestöjen yhteisesti kehittämä ja hallinnoima organisaatio, jonka tavoitteena on saada asteittain yhä isompi osa maailman soijan tuotannosta kestävyyskriteerit täyttävän järjestelmän piiriin. Raisio Oyj liittyi RTRS:n jäseneksi jo vuonna 2010. Nyt Raisioagro on ostanut 10 000 tonnin soijasatoa vastaavan määrän RTRS- todistuksia, jotka todentavat kestävän tuotannon. 

Hankkimillaan RTRS-todistuksilla Raisioagro todentaa rehuihin käyttämänsä soijan kestävän alkuperän ja kannustaa kestävyysjärjestelmien jatkokehitystä niin, että mahdollisimman suuri osa soijasta saataisiin jo lähivuosina kestävän tuotantotavan sertifioinnin piiriin.

RTRS VAHVISTAA KESTÄVÄN TUOTANTOTAVAN

Maailman suurimpia soijan tuottajamaita ovat USA, Brasilia ja Argentiina. Etenkin Etelä-Amerikan maat ovat lisänneet soijan tuotantoaan ja vievät suuren osan tuotannostaan Eurooppaan ja Aasian kehittyviin maihin. Soijaa rehujen valkuaislähteenä korvaavien kasvien viljely Euroopassa on kehittynyt hitaasti. Suomessa tärkein viljelty valkuaislähde on rypsi, jonka käyttöä Raisio on pyrkinyt Suomessa kasvattamaan.

Kestävän soijan tuotannon kriteerejä ovat muun muassa ehto, että soijapelto ei ole sademetsästä tai muulta luonnon kannalta erityisen arvokkaalta alalta raivattua ja että monimuotoisuus- ja suoja-aluevaatimuksia noudatetaan. RTRS-standardi sisältää määräyksiä myös työvoiman ja alkuperäisväestön asianmukaisesta kohtelusta ja torjunta-aineiden käytöstä. RTRS -sertifioitu soija voi olla sekä muuntogeenistä että muuntelematonta.

This entry was posted in Yleiset uutiset. Bookmark the permalink.